Što su to ženska i muška energija i važnost balansa?

muška i ženska energija

Ženska i muška energija su dvije energije koje su prisutne u svemu na svijetu i u prirodi, a svaka osoba ima jedinstven udio ovih energija. Unatoč često prihvaćenim stereotipima, te energije nemaju nikakve veze sa spolom, već su dio nas. Iako kod muškaraca obično prevladava više muška energija, a kod žena više ženska, to nije uvijek pravilo. Udio ovih energija u našem životu mijenja se kako rastemo i razvijamo se.

Obje energije, ženska i muška, imaju dvije strane. Zdravu, uravnoteženu, koja se naziva i božanskom, te nezdravu, neuravnoteženu stranu, koja se naziva i toksičnom ili ranjenom

Neuravnoteženost energije nastaje kada nastane disbalans, odnosno kada jedne energije ima previše, a druge premalo.

božanstvena ženska energija
Ranjena ženska energija

Disbalans Ženske i Muške energije

Disbalans energije može imati negativan utjecaj na svaki aspekt našeg života, uključujući i naše poslovne aktivnosti. Na primjer, previše muške energije i premalo ženske može dovesti do burnouta i previše razmišljanja. Uostalom dovodi i do nedostatka fleksibilnosti, kreativnosti, previše rada dnevno, kompliciranja i popravljanja situacija,  i slično.

S druge strane, previše ženske energije i premalo muške energije može dovesti do prokrastinacije i lijenosti. Dovodi također i do nedostatka strategije i plana, manjka koncentracije, te loših granica sa klijentima.  Još jedan primjer može biti i nedostatak samopouzdanja, ignoriranje posla, osjećanje kao žrtva, ljubomora, uspoređivanje i slično.

Božanstvena muška energija
ranjena muška energija

Uspostavljanje balansa Ženske i Muške energije

Kako bismo postigli uravnoteženost između ove dvije energije, potrebno je prepoznati disbalans i raditi na ispravljanju problema. To uključuje razvijanje svijesti o svojim emocionalnim potrebama i promišljanje o tome kako određene aktivnosti utječu na našu energiju. 

Moguće je poboljšati uravnoteženost energija kroz razne tehnike poput meditacije, joge, psiholoških tehnika, rad sa stručnjakom za osobni razvoj i slično.

Kada postignemo uravnoteženost ženske i muške energije, osjećamo se cjelovitije i imamo više snage za suočavanje sa životnim izazovima.

Kad se usredotočite na svoj unutarnji rad, to može donijeti pozitivne promjene u vašu karijeru i poslovanje, što će se odraziti i na vaš bankovni račun. Osim toga, transformacija koja slijedi iz takvog rada može vas usmjeriti prema radosnijem i svjetlijem načinu života.

Stoga, ne zanemarujte vaš odnos prema sebi i posvetite se radu na sebi. Razumijevanje igre energija i postizanje ravnoteže mogu biti najbolji dar koji sebi možete dati.

usklađena akademija
Spoji se sa svojom ženstvenošću

usklađena: akademija ženske energije

Mjesto gdje ćeš naučiti kako se spojiti sa svojom ženskom energijom i snagom, pronaći balans u svom životu te živjeti u lakoći i harmoniji u skladu sa svojim pravim ja.

O autorici

Mindset Coach & Feminine Embodiment Mentor, NLP Master

Kreatorica brendova AM Coaching i Liberation Queen. Voditeljica istoimenog podcasta Liberation Queen.

Od 2019. profesionalno pomaže poduzetnicama u oslobađanju svih mentalnih prepreka i strahova na putu do uspjeha i ostvarenja ciljeva, te spajanju sa svojom ženskom energijom i snagom.

Ana Marija Đaniš